UITLEENTUIN VU A’dam

‘Met een flextuin is het ijs meteen gebroken!’

UITLEENTUIN – ‘flextuinen voor flexplekken’ staat sinds 2018 permanent bij de afdeling Filosofie op de elfde verdieping van de Vrije Universiteit te Amsterdam. Twee proefprojecten rond het concept UITLEENTUIN bij de Vrije Universiteit verliepen namelijk succesvol en leverden naast goede reacties ook veel publiciteit op.

‘Mooi project! Nog nooit zoveel over planten gesproken met collega’s. Het bracht ons dichter bij elkaar. Voor herhaling vatbaar!’

UITLEENPUNT voor UITLEENTUIN VU – afdeling Filosofie

Het concept van de UITLEENTUIN is simpel. Op een centrale plek op de afdeling staan handzame tuinen opgesteld. Je komt aan met je tas in de ene hand en je andere hand is nog vrij. Je kiest een van de opmerkelijke modellen en neemt die mee naar je flexplek. En als je werk er op zit zet je je tuin weer terug. Ondertussen heb je genoten van het groen op de werkvloer!

Het concept UITLEENTUIN is voortgekomen uit de werkperiode van PJ Roggeband als artist in residence in de hernieuwde Botanische Tuin Zuidas, voorheen de Hortus van de Vrije Universiteit te Amsterdam.

Naast de ‘flextuinen voor flexplekken’ ontwikkelde hij ook in samenspraak met Katja Kwastek, hoogleraar Kunstgeschiedenis van de Moderne Tijd, een COLLEGETUIN om kleur te geven aan de grauwe collegezalen.

Naar aanleiding van de eerste proef, bij de Faculteit van Geesteswetenschappen, verschijnt er een zogenaamd REACTIEBLAD.

Tevens lanceert hij samen met de hortulanus gedurende die periode ook speciale zaadmengsels onder de namen ZUIDASGROEN en SJOEMELZAAD.

Door het gebruik van merendeels gevonden materialen en de keuze van specifieke planten zijn de tuinen ook geladen met verhalen. Met het concept UITLEENTUIN werd er ook een directe relatie gelegd met de Botanische Tuin Zuidas. Je kon de tuin komen ‘opladen’. Je kon kennis maken met deze groene oase tussen de kantoorkolossen en informatie verkrijgen over planten.