UITLEENTUIN Vlieland

Het project UITLEENTUIN bij Kampeerterrein Stortemelk op Vlieland werd op 1 juli 2020 opgeleverd en bestaat uit vier grote ‘flippertuinen’ met elk ongeveer 12 losse handzame tuintjes die verspreid op de camping staan. Ook in 2021 is dit project weer aanwezig op Stortemelk en het laatste nieuws is dat het in 2022 wederom aanwezig zal zijn!

Het project UITLEENTUIN is een samenwerking tussen het festival Into The Great Wide Open, Eilandschool De Jutter, Kampeerterrein Stortemelk, Lab Vlieland en PJ Roggeband, en werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Mienskipsfonds.

De Uitleentuinen zijn handige draagbare tuintjes die je mee kan nemen naar je kampeerplek. De tuintjes zijn niet alleen verrassend van vorm maar ook van inhoud; van champagneblad tot meloensalie, van ijskruid tot zeebanaan, alles is eetbaar. De Uitleentuin is bedoeld om na gebruik terug te zetten voor een volgende gast .

Verslag van de opening van het project UITLEENTUIN

‘De inspiratie voor het project UITLEENTUIN vond PJ Roggeband in de compostmachine van Lab Vlieland. De machine, die achter het restaurant van De Bolder opgesteld staat, verwerkt afval van camping- en festivalgasten al jaren tot hoogwaardige compost. Maar tot nu toe kende Vlieland amper bestemming voor dat ‘zwarte goud’: er vindt op het eiland geen landbouw plaats, het overgrote deel van het voedsel wordt van wal gehaald. Door de Vlielandse compost als voeding voor de Uitleentuinen te gebruiken, laat Roggeband op een prikkelende manier zien dat het ook anders kan, en dat je kan eten van je afval.’

Korte video van The Happy Activist over de UITLEENTUIN

Logboekjes! Het project UITLEENTUIN viel de afgelopen maanden in goede aarde: de watervaste logboekjes die bij de tuintjes zaten, werden volgeschreven met notities over het groeiproces, recepten en zelfs persoonlijke berichten aan dat wat al dan niet wilde groeien.

Lees hier het verslag van de LOGBOEKJES

De belevenissen van de planten en kampeerders werden goed gedocumenteerd.

ZWART GOUD 2020. Ons concept ‘Zwart Goud’ (hoogwaardige compost) is net zoals in 2018 en 2019 wederom uitgerold. In samenwerking met Into The Great Wide Open en Lab Vlieland. Nu met vergeet-mij-niet zaad!

ZWART GOUD 2020 zat deze keer in een doos die de liefhebbers van het Into The Great Wide Open in verband met de afgelasting van het festival thuis gestuurd kregen!