UITLEENTUIN

HANDZAME TUINEN OM MEE TE NEMEN OP CAMPING OF OP DE WERKVLOER

Na de introductie van ‘uitleentuinen’ – flextuinen voor flexplekken op de Vrije Universiteit te Amsterdam hebben we dit concept in 2020 ook geïntroduceerd op Kampeerterrein Stortemelk op Vlieland.

Dit opmerkelijke initiatief was een prachtige samenwerking met het festival Into The Great Wide Open, Lab Vlieland, Eilandschool De Jutter en Kampeerterrein Stortemelk en werd mede mogelijk gemaakt door het Mienskipfonds.

Meer informatie over UITLEENTUIN Vlieland

‘Kantoortuin is een misleidend woord, want meestal is het er een grauwe bende.’

Op veel kantoren is door de introductie van het flexwerken het gezellige, heilzame groen verdwenen. Maar gelukkig is er nu het fenomeen UITLEENTUIN. Op een centrale plek op een afdeling staan diverse modellen draagbare tuinen opgesteld. Men kan een handzame tuin uitkiezen en meenemen naar de werkplek. Aan het eind van de dag worden de tuinen weer teruggezet.

Dat groen op kantoor van grote invloed is op het welzijn van de mensen die er werken is in allerlei wetenschappelijke onderzoeken inmiddels wel uitgebreid aangetoond. Investeren in planten in een kantoorruimte loont en de kwaliteit van leven, creativiteit en productiviteit van de werknemers wordt zeker vergroot. 

De hedendaagse inrichting op kantoor is grotendeels gebaseerd op flexplekken. Niemand heeft meer een eigen bureau. De bureauplant dreigt als fenomeen langzaam te verdwijnen. Waar is de persoonlijke band met de plant gebleven?

De UITLEENTUIN biedt uitkomst door op speelse wijze groen aan te bieden op de werkvloer. Naast een gezonde groen-toevoeging daagt deze tuin ook uit om op pad te gaan, om de tuin ‘uit te laten’.

meer informatie over UITLEENTUIN Vrije Universiteit

GROENALTAAR – proefproject VU Amsterdam

Het concept UITLEENTUIN is ontwikkeld tijdens het verblijf van PJ Roggeband als artist in residence bij de Botanische Tuin Zuidas in Amsterdam, de voormalige Hortus van de Vrije Universiteit. Het vertrekpunt van zijn werkperiode was de rol die geconcentreerde vormen van natuur kunnen spelen in een stenige omgeving. Hoe karakter en bezieling te geven aan een gebied, in dit geval de Zuidas, dat beheerst wordt door steen en beton.

Twee bijzondere elementen uit de collectie van de Botanische Tuin Zuidas zijn nader uitgewerkt. Naast de prachtige verzameling lithopsen (‘levende steentjes’) is dat het fenomeen ‘Penjingtuin’; een geconcentreerde vorm van natuurlandschap op Chinese leest geschoeid waarbij gebruik gemaakt wordt van miniatuurplanten en stenen in een pot of bak.